Is een thuisbatterij verstandig?

Sessy thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat. Overdag, wanneer de zon schijnt, slaan zonnepanelen de opgewekte energie op in de batterij. ’s Avonds en ‘s nachts, als de zon niet schijnt, gebruik je deze opgeslagen energie. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je flink besparen op je energiekosten.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij wordt gekoppeld aan je zonnepanelen en je omvormer. De opgewekte zonne-energie wordt eerst gebruikt om aan je directe energiebehoefte te voldoen. Wat je niet meteen nodig hebt, wordt opgeslagen in de batterij. Op momenten dat je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen kunnen leveren, bijvoorbeeld 's avonds of tijdens bewolkte dagen, levert de batterij de benodigde stroom.

De voordelen van een thuisbatterij

Waarom zou je een thuisbatterij overwegen? Hier zijn de belangrijkste voordelen:

 • Lagere energiekosten: Door je eigen opgewekte energie te gebruiken, hoef je minder stroom van het net te kopen.
 • Onafhankelijkheid: Minder afhankelijk van energieleveranciers en prijsschommelingen.
 • Duurzaamheid: Groene energie op elk moment van de dag, wat goed is voor het milieu.
 • Hoge energie-efficiëntie: Optimale benutting van je opgewekte zonne-energie.

Wat kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij variëren afhankelijk van de capaciteit en het merk. Een gemiddelde thuisbatterij kost tussen de €4.000 en €10.000. Hoewel dit een flinke investering lijkt, verdien je deze binnen enkele jaren terug door de besparingen op je energierekening. Met subsidies en fiscale voordelen wordt de terugverdientijd nog korter.

Thuisbatterij met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan is een thuisbatterij een uitstekende aanvulling. Overdag wekken je zonnepanelen energie op, die je direct kunt gebruiken of opslaan voor later gebruik. Hierdoor haal je het maximale uit je zonnepanelen en verhoog je je zelfvoorzienendheid.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Geen zonnepanelen? Geen probleem. Een thuisbatterij kan nog steeds nuttig zijn. Met een dynamisch energiecontract kun je stroom opslaan tijdens goedkope daluren en gebruiken tijdens piekuren. Zo bespaar je alsnog op je energiekosten.

Handelen op de onbalansmarkt

Met een thuisbatterij kun je ook profiteren van de onbalansmarkt. Dit betekent dat je energie kunt opslaan als de prijzen laag zijn en verkopen of gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Dit zorgt voor extra besparingen en maakt je nog flexibeler in je energieverbruik.

Bespaar je geld met een thuisbatterij

Het gebruik van een thuisbatterij kan je jaarlijkse energiekosten aanzienlijk verlagen. Door je eigen energie op te slaan en te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van dure netstroom. Bovendien kun je profiteren van de prijsschommelingen op de energiemarkt door slim in te kopen en te verkopen.

4 Overwegingen voor een thuisbatterij

 1. Energieverbruik: Hoe hoger je energieverbruik, hoe meer je kunt besparen met een thuisbatterij.
 2. Zonnepanelen: Heb je al zonnepanelen? Dan is de combinatie met een thuisbatterij ideaal.
 3. Kosten en subsidies: Kijk naar de totale kosten inclusief mogelijke subsidies en fiscale voordelen.
 4. Toekomstige besparingen: Bereken hoeveel je jaarlijks kunt besparen en hoe snel je de investering terugverdient.

5 Meest gestelde vragen over thuisbatterijen

 1. Hoe lang gaat een thuisbatterij mee? De meeste thuisbatterijen gaan gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar mee.
 2. Kan ik mijn thuisbatterij ook zonder zonnepanelen gebruiken? Ja, een thuisbatterij kan ook zonder zonnepanelen nuttig zijn, vooral met een dynamisch energiecontract.
 3. Wat gebeurt er als de batterij vol is? Overtollige energie wordt teruggeleverd aan het net.
 4. Hoeveel kan ik besparen met een thuisbatterij? Dit hangt af van je energieverbruik en de prijzen, maar de besparingen kunnen aanzienlijk zijn.
 5. Hoeveel kost een thuisbatterij? De kosten variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €4.000 en €10.000.

Conclusie

Een thuisbatterij kan een slimme investering zijn, vooral als je zonnepanelen hebt of een dynamisch energiecontract overweegt. Het biedt tal van voordelen, van lagere energiekosten tot meer onafhankelijkheid en duurzaamheid. Wil je meer weten of een thuisbatterij voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!